Donamaria

Donamaria

Ens trobem en el nord de la Comunitat Foral de Navarra davant una torre d'aspecte molt cridaner ja que conserva el seu cadafal complet, la qual cosa la converteix en una construcció singular, encara que en l'Edat mitjana aquest tipus d'estructures eren molt freqüents.   Els orígens d'aquesta torre, també anomenada "casa de les taules", no són clars encara que se sospita que estiguin relacionats amb l'escuder Ochoa qui al s. XV comptava amb el favor dels reis de Navarra. Sigui com sigui la seva existència es documenta ja l'any 1488. A mitjans del XVI pertanyia a Tristán de
... Llegir més


  • Comparteix la nostra web:
  • Ens trobem en el nord de la Comunitat Foral de Navarra davant una torre d'aspecte molt cridaner ja que conserva el seu cadafal complet, la qual cosa la converteix en una construcció singular, encara que en l'Edat mitjana aquest tipus d'estructures eren molt freqüents.

     

    Els orígens d'aquesta torre, també anomenada "casa de les taules", no són clars encara que se sospita que estiguin relacionats amb l'escuder Ochoa qui al s. XV comptava amb el favor dels reis de Navarra. Sigui com sigui la seva existència es documenta ja l'any 1488. A mitjans del XVI pertanyia a Tristán de Donamaría i a la seva esposa Isabel Cruzat els qui no van residir mai allí, utilitzant la torre i la finca per a tasques agrícoles, funció que ha mantingut fins fa uns quaranta anys quan va ser abandonada. Avui està restaurada i és visitable, conservant a més en el seu interior diversos elements de notable interès.

    L'edifici, construït en pedra, és de planta quadrada i té quatre altures, les dues primeres construïdes en pedra i les dues últimes són de fusta, conformant el gegantesc cadafal que la corona i que li atorga una gran bellesa.

     

    Els cadafals són estructures de fusta que es penjaven en volada per mitjà de bigues o mènsules en la part superior d'una muralla o torre. Tenien espitlleres al front i en el sòl, facilitant d'aquesta manera el tir vertical i augmentant així la seva capacitat defensiva. Com ja hem dit van ser molt abundants a l'E. Mitjana i avui en moltes torres i castells es reconeix la seva arruïnada estructura.

     

    Text Rafael Moreno García

    Fotos Pablo Schnell Quiertant

     

    Baztan Bidasoa



    Powered by Sport&Apps